T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ŞAP AŞILAMA KAPMANYASI SONA ERDİ, LSD (ÇİÇEK) DEVAM EDİYOR

Yayın Tarihi : 6.06.2018

İLKBAHAR ŞAP AŞILAMA KAPMANYASI SONA ERDİ, LSD (ÇİÇEK) DEVAM EDİYOR...

Kırşehir’de Şap Hastalığının Kontrol ve Eradikasyon  Projesi” kapsamın da 215.240 hayvan aşılandı.

Hayvancılıkta atılım gösteren ilimizde  hayvan hastalıkları ve zararları ile mücadeleye   önem verdiklerini belirten İl Müdürümüz Kenan Şahin; “  Üreticimizin   hayvanlarını korumak hepimizin görevi. Bu kapsamda bakanlığımız tarafından ülke genelinde uygulamaya konulan  “Şap Hastalığının Kontrol ve Eradikasyon  Projesi” kapsamın da;  İlimiz merkez ve 6 ilçemizde   devam etmekte olan ilkbahar dönemi şap aşılama kampanyası 31.05.2018 tarihi itibarı ile tamamlanmıştır. İlimizde bu tarihe kadar köy köy ve işletme işletme gezen veteriner hekimlerimiz toplam 215.240 hayvanı aşılayarak, 198.000 olan programımızın üzerine çıkılmış olup %108 aşılama oranı yakalanmıştır. Şap aşısı ile birlikte dişi buzağılara da brucella aşılaması yapılmış ve 3745 buzağı aşılanmıştır.  

Halk arasında 'Dabak' olarakta bilinen şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık; et veriminde %30-45, süt veriminde %15-35 arasında verim kayıplarına neden olur. Özellikle genç hayvanlar hastalığa karşı son derece hassas olup, ölümlere yol açabilir. Hastalıktan korunmanın yolu, 2 aylık yaşın üzerindeki tüm hayvanların altı ay aralıkla yılda iki kez aşılanmasıdır.

İlimizde şuanda büyükbaş hayvanlara yine programlı aşımız olan LSD (çiçek) aşısı yapılmaktadır. Bugünkü tarihe kadar da 69.592 hayvan aşılanmış ve aşılama kampanyamız devam etmektedir.
Şap aşılama kampanyamız sonbahar döneminde de devam edecek olup; üreticilerimizin sonbahar aşılama döneminde de hayvanlarına aşı yaptırmaları gerekmektedir. Şap, sığır çiçek, brucella, koyun-keçi vebası gibi aşılar programlı aşılamalardır ve 5996 sayılı kanun kapsamında yaptırılması zorunludur. Aynı kanun gereğince yetiştiricilerimizin cezalı duruma düşmemeleri için  programlı aşılamaları hayvanlarını  yaptırmalarını önemle rica ediyorum.

Daha ayrıntılı bilgi almak isteyen hayvan sahiplerimiz   İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimize müracaat etmeleri halinde veteriner hekimlerimiz tarafından da bilgilendirilecektir” dedi.