T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Damızlık Koçlar Dağıtıldı

Yayın Tarihi : 28.12.2017
Damızlık Koçlar Dağıtıldı…

Bakanlığımızın "Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma  Projesi"  kapsamında 120 Yetiştiricimize, 120 Adet Damızlık Koç verdik.
Kırşehir Ticaret Borsasında gerçekleşen Damızlık Koç dağıtım törenine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız Müsteşarı Sayın Mehmet Hadi Tunç, Valimiz Sayın Necati Şentürk, Milletvekilimiz Sayın Mikail Arslan, Belediye Başkanımız Sayın Yaşar Bahçeci, Gıda Koruma Kontrol Genel Müdürü Sayın  Muharrem Selçuk, Kırşehir İl Jandarma Komutanı  Albay Orhan Ekemen, İl Genel Meclis Başkanımız Sayın Barbaros Dulkadiroğlu, Kırıkkale Eski Belediye Başkanı Sayın Veli Korkmaz,  Ticaret Borsası Başkanımız Sayın Neşet Yavuz, Ziraat Odası Başkanımız Bekir Tan, Damızlık Koyun Keçi Birliği Başkanımız Sayın Erdoğan Doğan,  Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanımız Bülent Ozan ve kurum müdürleri  ile birlikte yetiştiricilerimiz katıldı.   Yapılan törenin ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız tarafından satın alınan 120 Adet  Damızlık Koç, 120 Yetiştiriciye teslim edildi.

Koç Dağıtım töreninde konuşan Valimiz Sayın Necati Şentürk de koyun yetiştiriciliğinin çiftçiler için önemli bir gelir kapısı olduğuna dikkati çekerek, ”Koyunlar diğer hayvanlara oranla daha büyük bir bereketle ve sayısal olarak daha fazla şekilde çoğalıyorlar. Bizim coğrafyamız, bölgemiz, şehrimiz, meralarımızdaki bitki çeşitlerimiz, koyunculuğa el verişlidir. Toprağıyla iklimi ve yer üstü bitkileriyle koyunculuğa çok müsaittir. Bu anlam da da İlimiz  tarım ve hayvancılıkta çok önemli bir yer dedir.” dedi. 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız Müsteşarı Mehmet Hadi Tunç, Damzılık koç dağıtım töreninde  yaptığı konuşmada ise , koyunculuk ile ilgili iki önemli projenin hayata geçirildiğini belirterek, önemli destekler verileceğini ifade etti.
Müsteşarımız Tunç; “Kırşehir besicilik konusunda Anadolu’nun ve Türkiye’nin yükselen yıldızı konumundadır. Bu durum Bakanlığımız nezdinde çok kıymetlidir. Kırşehir’in bu alandaki gelişmelerde katkısı ve emeği olanlara teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. 
“Çoban Bulmakta Sıkıntı Çekiliyor”
Çoban bulmakta sıkıntı çekildiğine işaret eden Müsteşarımız Tunç, şöyle devam etti:
“Çoban sıkıntısını gidermek için yılda 6 bin liraya kadar destek sağlayacağız. Daha önce bu desteği 150 baş hayvanı olanlara veriyorduk şimdi bunu 200 baş olanlara çektik. 200 koyunu olanlara çoban desteği vereceğiz ve burada 6 bin lira ödemesini yapacağız. Anaç hayvan desteğinde yeni bir çalışmamız var. ‘Sürü büyütme desteği’ adı altında bir destekle üreticilerimizi tanıştıracağız. Ciddi destekler vererek, sürü anlamında hayvanlarımızı artıracağız.”
Gelecek yıl yürürlüğe girmesi planlanan yeni bir proje ile önemli destekler sağlayacaklarını aktaran Müsteşar Tunç, şunları kaydetti:
“‘Küçük Aile İşletmelerinin Desteklenmesi Programı’mız var. 100 bin aileye sıfır faizli, çiftçinin cebinden hiçbir masraf çıkmadan kullanabileceği bir kredi olacak. 500 bin düve ve 500 bin de besilik hayvan alınacak. Bunlar küçük aile işletmelerine dağıtılacak. Bu desteklemeyi bakanlık olarak yakından takip izleyeceğiz. Bunların yanı sıra çiftçilerimizden bir kısmının da şikâyetçi olduğu, küpe ve küpeleme masrafını çiftçiden yani yetiştiriciden almayacağız. Bunlarla birlikte hayvanların aşı masrafını da biz karşılayacağız. Çiftçimiz bu kısımlarda herhangi bir bedel ödemeyecek.”

Müsteşarımızın konuşmasının ardından  bir konuşma yapan   Milletvekilimiz Sayın Mikail Arslan ise Kırşehir’de çiftçinin de besicinin de eğitimli olduğunu, bu sebepten üretimin bilinçli olduğunu, Kırşehir’in Gıda, Tarım ve Hayvancılık alanlarında pilot il olması gerektiğini, bürokrasinin bu konuda Kırşehir’in önünü kapatmak yerine açması gerektiğini, eğer Hayvancılık ve Tarım alanında Kırşehir’in yükselmesini istiyorsak kısa sürede Kırşehir’in kesimhanelere kavuşması gerektiğini, Şeker Fabrikası ve Malya Tarım işletmelerinin özelleşmesi gerektiğini bu sayede verimin artacağını dile getirdi.  Çiftçinin ve Besicinin sorunlarını anlamak için Ankara’da değil direk sahada Kırşehir’de bu isin yapılması gerektiğini bu sayede işin ezbere değil de çalışarak sonuçlandırılacağını aktardı. Karmaşık bürokrasinin Mera arazileri konusunda sorunlar çıkardığını dile getiren  Milletvekilimiz Arslan,  bunun çözümü için Müsteşarımız Mehmet Hadi Tunç’tan yardım istedi. Dağıtılan Koçların hayırlı ve bol kazançlı olmasını temenni eden Milletvekili Arslan konuşmasını  üreticiye  daha çok teşviklerle destek verilmesini  dile getirerek sözlerini tamamladı.

Belediye Başkanımız Yaşar Bahçeci  ise Kırşehir’in hayvan yetiştiriciliğinde özellikle büyükbaş ve küçükbaş ’da önemli birikimi olan bir şehir olduğunu dile getirdi.  Başkan Bahçeci;  “Öncellikle bu Damızlık Koç dağıtım törenimizin İlimize hayırlı olmasını diliyor, inşallah sürülerimize bereket getirir. Bu desteklerin  çiftçilerimize önemli katkıların sağlayacağına inanıyorum.  Burada Sayın Müsteşarımız çok güzel bilgiler verdi. Aslında bu programların bir güzel yanı da  Ankara’dan konunun uzmanı olan, konuyla ilgili insanların gelip sizleri bilgilendirmesidir. Dünya ve Türkiye hayvancılık ve gıda üretiminde son derece önemli bir döneme giriyor. Ve Kırşehir de bu manada hayvan yetiştiriciliğinde özellikle büyükbaş ve küçükbaş ’da önemli birikimi olan bir şehir. Temel alt yapısı olan bir şehir.  Kırşehir’in hayvan yetiştiriciliğinde Türkiye’ye önemli katkılar sunacağına inanıyorum. Buda bizim üreticilerimizin profesyonelliğindendir” dedi.

İl Müdürümüz Kenan Şahin ise Bakanlığımız tarafından Koyun ve Keçilerde Verimliliği Arttırma  Projesi  kapsamında  dağıtılan Damızlık Koçlar,  İlimizin Tarımı ve Çiftçilerimizin talepleri hakkında bilgiler verdi.   İl Müdürümüz Şahin,  “Bakanlığımız tarafından Koyun ve Keçilerde Verimliliği Arttırma Projesi  kapsamında  gönderilen 100 Bin TL’lik ödenek ve Yetiştiricilerimizin katkısıyla 120 adet Damızlık Koç’u 120 Yetiştiricimize veriyoruz.  Koyun ve Keçilerde Verimliliği Arttırma Projesi dahilinde Damızlık Koç için  ilimizden 190 yetiştiricimiz başvuruda  bulundu. Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğine üye olan ve daha önce bu projeden yararlanmayan yetiştiricilerimiz arasında yapılan kura çekimi ile 120 Yetiştiricimiz Damızlık Koç almaya hak kazandı.  Malya Tarım İşletmesinden   bir tanesini 1.620TL ye aldığımız  Ak Karaman cinsi  Damızlık Koçların 820TL’si Bakanlığımız  tarafından ödenirken,  800TL’sinide Yetiştiricilerimiz karşılamıştır. Dağıtığımız 120 adet Ak Karaman cinsi Damızlık Koçlar ile İlimizde Koyunlarda verimliliği arttırmayı amaçlıyoruz.
Ayrıca Kırşehir olarak  Tarım da büyümede  Türkiye ölçeğinin üzerindeyiz. Buda  Bakanlığımızın ve çiftçilerimizin sayesinde oluyor. Burada çiftçilerimizin bazı taleplerini iletmek istiyorum.  Özellikle Kırsal alanda yaşayan çiftçilerimizin desteklenmesinde miktarın ve sayının artırılması, ikinci  husus olarak köylerde bulunan kurak alanların veriminin artırılması için  baraj ve göletlerimizin  kapalı sisteme geçilerek daha etkin bir hale getirilmesi, üçüncü hususta 12 ay boyunca köyde kalan çiftçilerimiz, köyde kalma ve sosyal yaşamı artırmak adına  sigortalarının bakanlığımız tarafından yatırılmasını talep etmektedir. Dördüncü husus ise çevre illere göre ilimiz pancar  üretimi noktasında çok öndedir. Bölgemizle birlikte ilimizin Pancar üretimi 1 Milyon ton iken , Şeker Fabrikamız 500 bin ton Pancar işleyebilmektedir. Çiftçilerimizin talebi  500 Bin Ton  Pancar işleme kapasiteli Şeker Fabrikamızın  kapasitesinin 1 Milyon Ton’a çıkarılması ve pancar kotasının da bakanlığımıza verilmesidir. Burada bu düşüncelere hepinize saygılarımı iletiyor, 2018 Yılı Tarımının bereketli  bir yıl olacağına inanıyor, Damızlık Koçlarımızın yetiştiricilerimize hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Erol Doğan  ise  konuşmasında üreticinin Türkiye ve Dünya da  yerinin önemli olduğunu  belirtti.  Birliği Başkanı  Doğan;  “Damızlık Koçlar tüm yetiştiricilerimize hayırlı olsun. Koç dağıtım törenimiz aslında 5.ay da olacaktı ama  Merkez Birliğimizin Genel Kurulunda bize   Bakanımız  Sayın Ahmet Eşref Fakıbaba,   “KOP dan dolayı  sizin paranız çıkmadı, sizler mağdur oldunuz.  Ama ben size söz veriyorum Damızlık Koç alımı için size  para çıkaracam”  dedi. Ve Bakanımız koçlar için para çıkararak biz üreticilere destek verdi.  Çobanlık, çiftçilik kutsal bir meslek.  Bu meslek Peygamber mesleğidir.  Bu mesleğe  elimizden geldiği kadar  destek ve değer vermeliyiz. Bize desteğinden dolayı  Bakanımıza, Valimize, Milletvekillerimize , Müsteşarımıza, İl Müdürümüze  teşekkür ediyorum “dedi.

Konuşmaların ardından yapılan kura çekimi ile 120 kişiye 120 adet Ak Karaman cinsi damızlık koç dağıtıldı.
Koç dağıtım töreninin  ardında Valimiz, Milletvekillerimiz, Müsteşarımız, Belediye Başkanımız ve İl Müdürümüz  birlikte ilimizdeki özel bir firmaya ait et entegre tesisinin açılışını yaptılar.