T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kurbanlık Hayvan Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Yayın Tarihi : 21.08.2017
İlimizde kurban hizmetleri Sayın Valimizin görevlendireceği bir Vali Yardımcımız başkanlığında, Müftülük, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri İl Şube Müdürlüğü, Belediye ve Türkiye Diyanet Vakfı temsilcisinden oluşan Kurban Hizmetleri Komisyonunun aldığı kararlar çerçevesinde yürütülmektedir. Bu komisyonun amacı kurban kesmek isteyenlerin kurbanlarını dini hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun olarak hayvana en az acı verecek şekilde kesmelerine veya vekalet yoluyla kestirmelerine yardımcı olunması, kurban satış ve kesim yerlerinin belirlenmesi, kesim yapacak kişilerin eğitilmesi, alınacak tedbirler ve bu konulara ilişkin diğer hususları düzenlemektir. Bu komisyonun aldığı kararlar kapsamında il ve ilçe müdürlüklerimiz kurbanlık hayvanların satış yerlerinin ve hayvan pazarının kontrolü ve denetlenmesi, kurbanlık olarak il dışına gidecek hayvanların hastalık ve aşı kayıtlarının kontrollerinin yapılarak sevkini sağlanması ve kesim yerlerinde kesilen hayvanların kontrolü ve düşümünü yapmakla sorumlu olacaktır.

Kurbanlık hayvan alırken vatandaşlarımız şunlara dikkat etmelidirler;

  • Dini ölçülere uygun olmalı. (Yalnızca büyükbaş küçükbaş ve develer kurban olur, develer 5 yaş, büyükbaş hayvanlar 2 yaş, küçükbaş hayvanlar ise 7-8 aylıktan küçük olmamalı. Uzuvları tam olmalı, kör olmamalı vb.)
  • Sağlıklı ve besili olması. Gebe olmamalı.
  • Kulaklarının küpeli olması 
  • İl dışından gelenlerin veteriner sağlık raporlu olması, aşı kayıtlarının olması.
  • Büyükbaş hayvanların pasaportlarının, küçükbaş hayvanlarında nakil belgelerini olması.
  • Kurbanlık hayvanların dişi hayvanlarımızın damızlık değeri olması nedeni ile erkek hayvanlardan seçilmesi gerekmektedir. Dişi hayvan kesilecek ise büyükbaş hayvanlarda damızlık değerini yitirmiş, laktasyondan çıkmış, dişleri aşındığı için yem değerlendirme oranı azalmış, döl tutmayan hayvanlardan, küçükbaş hayvanlarda ise yine damızlık değerini yitirmiş, sürünün gençleşmesi için her sene sürüden çıkarılan halk arasında” ıskarta hayvan” olarak tabir edilen yaşlı küçükbaş hayvanlardan tercih edilmelidir.

İlimizde kurban kesim yeri olarak da aşağıda belirtilen alanlar belirlenmiştir.
  1. Organize sanayi bölgesindeki Kısmet Et Kombinası
  2. Organize sanayi yolundaki Kırşehir Et Kombinası
  3. Çiçekdağı yolu 8. Km de İstanbul Et Kombinası
  4. Kırşehir Belediyesi Kapalı Pazar Yeri 
  5. Evi bahçeli olan ve kişiler evinin bahçesinde hijyen kurallarına dikkat ederek ve atıkları uygun şekilde bertaraf ederek kurbanlarını kesebilirler.

Kurbanlık hayvanlar kesildikten sonra hem halk ve hayvan sağlığı hem de çevre sağlığı açısından kesilen hayvanların kan, atık ve iç organlarının cadde ve sokaklara bırakılmamalı uygun bir yere çukur açılarak gömülmelidir.

Kesilen hayvanların kulak küpeleri ve pasaportlarının vatandaşlarımız tarafından şahsen veya muhtarlar, zabıta, yetiştirici birlikleri, serbest veteriner hekimler veya köylere giden il müdürlüğümüz personellerine verilerek İl Müdürlüğümüze ulaştırılması gerekmektedir.